Lisette Kuijt over Fantasy tropes, puzzelstukjes en liefde voor taal

Lisette Kuijt is een naam die je vast al voorbij hebt zien komen als je een liefhebber bent van Young Adult boeken – vooral als je graag verdwijnt in werelden vol mysterie en magie. Als auteur van De eeuwige nacht heeft Lisette zichzelf stevig gevestigd in de wereld van de Nederlandse YA-literatuur. Maar wie is de vrouw achter deze meeslepende verhalen? In dit artikel neemt Lisette ons mee in haar schrijversreis, deelt ze haar liefde voor het Fantasy/Mysterie-genre, en vertelt ze ons over de tropes die haar verhalen vormgeven. Met haar unieke stem en passie voor taal, belooft Lisette Kuijt nog vele lezers te betoveren met haar woorden.

Stukje voorstellen

Hoi lieve lezer! Ik ben Lisette Kuijt, de auteur van De eeuwige nacht. Schrijven is altijd mijn passie geweest, en ik vind het heerlijk om werelden te creëren waarin lezers kunnen verdwalen. Ik houd van wandelen, koffie, lavendel, paperbacks, indierock en tweedehands winkels. Naast het schrijven werk ik als adviseur (digitale) geletterdheid in de bibliotheeksector.

Tropes

Tropes zijn herkenbare elementen of thema’s die vaak terugkomen in bepaalde genres. Denk in Fantasy bijvoorbeeld aan de onwillige held of een opbloeiende romance tussen twee personages die aanvankelijk vijanden zijn. In De eeuwige nacht komt een van mijn favoriete tropes terug: de vriendschap tussen een zonnig en een nors personage (Grumpy/Sunshine). Daarnaast vind je ook veel moreel grijze keuzes, een missie met beproevingen en goden die soms nét mensen zijn.

Waarom ben je gaan schrijven?

Er is een quote uit If We Were Villains van M. L. Rio (een van mijn favoriete boeken), die heel goed verwoordt hoe ik me voel over taal:

One thing I’m sure [he] will never understand is that I need language to live, like food – lexemes and morphemes and morsels of meaning nourish me with the knowledge that, yes, there is a word for this. Someone else has felt it before.

Door te schrijven creëer ik dat gevoel van verbondenheid met mijn lezers, een manier om te begrijpen en begrepen te worden.

Waarom heb je gekozen voor het genre Fantasy/Mysterie?

Een simpel antwoord: het zijn mijn favoriete genres. Ik vind het heerlijk om te puzzelen, om stukjes verhaal in elkaar te passen en een complex maar samenhangend geheel te creëren. De fantasy-setting van De eeuwige nacht zorgt ervoor dat de grenzen van die puzzel oneindig veel soepeler zijn – alles is mogelijk. Door de combinatie van genres daag ik mijn creativiteit uit.

Wat is je droom op schrijf/boekengebied?

Mijn grootste droom is om een blijvende indruk te maken op mijn lezers. Ik hoop dat mijn boeken hen inspireren, troost bieden en hen meenemen op avonturen die ze nooit zullen vergeten.

Lees meer over Lisette

Volg Lisette op Instagram